22 apr. 2011

Berea fara alcool

Berea fara alcool este o varianta de bere ce contine apa, malt si hamei. Desi cantitatea de alcool in acest tip de bautura ar trebui sa fie zero, in general 


berile fara alcool au 0.1 – 0.5% alcool. 

Anumite tari dispun de legi foarte precise care reglementeaza denumirea berii in functie de cantitatea de alcool. Astfel, in Marea Britanie, termenul « Bere fara alcool » (“alcohol free » sau “no alcohol” se aplica doar pentru o concentratie de alcool sub 0.05%. Alte variante de beri cu continut redus de alcool cuprind : berea dezalcoolizata 0.05-0.5%, sau berea cu continut redus de alcool 0.5-1.2%.

Fabricarea berii fara alcool cuprinde etape similare fabricarii berii obisnuite (cu alcool) : descompunerea amidonului din malt la temperaturi inalte, amestecarea cu hamei, si fermentarea cu ajutorul drojdiei de bere. Din acest proces rezulta, prin fermentarea glucidelor, alcoolul din produsul final. In obtinerea berii fara alcool, exista o etapa suplimentara, de eliminare a alcoolului, care este extras prin evaporare, la o temperatura de 78 grade Celsius.

Caloriile din bere provin din carbohidrati si din alcool, procentele variabile de alcool si glucide explicand si variatia numarului de calorii din bere (glucidele aducand ~4 kcal/gram, iar alcoolul ~7 kcal/gram). Astfel, 100 de grame de bere obisnuita, cu un continut de 4 grame glucide si 5 grame alcool, contin 4*4 + 5*7 = 51 kcal (51 calorii, in limbaj uzual). Majoritatea tipurilor de bere din tabele de calorii sunt prezentate generic, cu o densitate calorica de 43 kcal/100 ml.

Berea fara alcool se caracterizeaza prin absenta alcoolului. Variabilitatea continutului in glucide explica, in acest caz, variabilitatea continutului in calorii. Exista beri fara alcool care au un continut mai ridicat in glucide, precum exista si beri fara alcool varianta light, cu mai putine calorii. In general, continutul in calorii este MAI RIDICAT pentru berile NA (fara alcool), in contextul unui continut mai mare in carbohidrati (glucide). Cele mai multe sortimente de bere fara alcool aduc 70-75 calorii la 100 ml, cu 75% mai mult decat berea cu alcool, care aduce in general 40-50 kcal/100 ml. Mai precis, o sticla de 500 ml de bere fara alcool aduce 350-400 calorii, aproape dublu fata de o bere obisnuita : 200-250 calorii.
Efectele berii asupra sanatatii sunt adesea discutate doar prin prisma aportului de calorii, concretizat adesea prin populara « burta de bere ». In realitate, problema nu trebuie privita in absolut, problema principala nefiind prezenta berii, ci cantitatea prea mare, in anumite cazuri. O bere de 500 ml (250 kcal) consumata in cadrul unei alimentatii de 2500 de kcal inseamna 10% din aportul de calorii, iar cantitatea de alcool se incadreaza la « consum moderat »., asadar, o bere intr-un ansamblu echilibrat nu pune nicio problema particulara. Dimpotriva, exista si un aport de micronutrienti furnizati in proportii adecvate inclusiv prin acest tip de bautura (vitamine de grup B, magneziu, seleniu etc.). Dealtfel, berea impartaseste caracteristici comune cu painea, atat din punct de vedere istoric, cat si nutritional, detinand, nu intamplator, titlul de « paine lichida ».

In schimb, alcoolul din bere, consumat in mod excesiv, prezinta aceleasi riscuri si beneficii pentru sanatate ca alcoolul din orice sursa. Dealtfel, ca o particularitate putin cunoscuta, berea fara alcool este interzisa alcoolicilor, tocmai datorita cantitatilor (chiar sub 0.5%) de alcool prezente in acest tip particular de bautura.

sursa: http://www.nutritionistcluj.ro/

Niciun comentariu: