20 apr. 2011

Despre Post si… bere


Berea a fost inventata cu mult inaintea crestinismului, dar faptul ca avem bere astazi se datoreaza in mare masura manastirilor medievale care au conservat si dezvoltat arta fabricarii berii.

Datorita valorii ei nutritionale, berea a fost poreclita “painea lichida” in Evul Mediu si calugarii o consumau in timpul Postului Mare pentru a compensa postul alimentar strict pe care il urmau. Asa se intampla in special in Munchen, Germania, unde manastirea Paulaner producea o bere tare, de Post, numita Salvator, dupa cuvantul latinesc pentru Mantuitor (initial berea se numea Sankt-Vater-Bier, adica berea Sfantului Parinte).
  
Cum in Post calugarii se angajau sa consume doar lichide, foloseau o bere de doua ori mai tare decat in afara Postului, care sa le asigure astfel necesarul de hrana. Pana si astazi berariile bavareze produc niste beri speciale de Post pentru festivalul Starkbierzeit (“sezonul berilor tari”).

Unele manastiri continua sa produca propria bere, in special comunitatile trapiste. In acest sens, cele mai faimoase sunt manastirile trapiste din Belgia, care au dreptul legal de a produce si comercializa berea La Trappe. Concret este vorba de manastirile Chimay, Rochefort, Orval, Westvleteren si Westmalle. Aici se produc unele dintre cele mai fine beri din intreaga lume.

In 2005, una dintre berile produse la Westvleteren a fost declarata cea mai buna bere, aducandu-le o nedorita faima. Comenzile au inceput sa ii asalteze peste posibilitati, dat fiind ca pentru respectivii calugari producerea berii nu reprezenta o afacere ci o modalitate de autofinantare. Berea produsa la manastirea Westvleteren nu poate fi cumparata din alte parti. Anual se produc aproximativ 500.000 de litri, ce se vindeau intr-o vreme la poarta manastirii. Cum multi o revindeau, pentru profit, acum comenzile se preiau doar din avans, telefonic sau prin internet. Calugarii nu fac reclama berii prin nici un instrument de publicitate, exceptie un indicator spre manastire unde este mentionata berea. De asemenea nu accepta interviuri pe tema berii. Ceea ce ii intereseaza este o viata monastica adevarata, iar berea produsa le asigura linistea financiara, surplusul fiind folosit pentru opere de caritate.
Sursa: Catholica

Niciun comentariu: